Celiakija - kako naprej?

Prihajajoči dogodki

• Rehabilitacija otrok bo potekala od 6.8 do 16.8 na Debelem Rtiču
  • Rehabilitacija odraslih bo potekala od 27.8 do 2.9. v Termah Zreče

Za vse dogodke boste člani prejeli vabilo.

Rehabilitacija otrok

Spoštovani starši!

Obveščamo vas, da so otroci in vzgojitelji varno prispeli na Debeli Rtič. Otroci so že na kosilu, nato pa se bodo nastanili v paviljon. Več o dogajanju na rehabilitaciji ter fotografije bomo objavili v večernih urah na tej povezavi, kjer boste vsak dan lahko sledili aktivnostim na Debelem Rtiču.

Povezava: Dogajanje na rehabilitaciji.

Zakaj postati naš član?

• Prejem seznama analiz na vsebnost glutena

Katera živila lahko uživamo?

Brezplačno boste prejeli seznam živil, ki smo jih testirali na vsebnost glutena. S pomočjo seznam boste vedeli katera živila vsebujejo gluten in katera so za bolnika s celiakijo primerna - torej brez glutena.

• Predavanja, delavnice in športno-rekreativne aktivnosti

Brezplačna udeležba na večini društvenih aktivnosti

Člani društva se lahko predavanj, delavnice priprave brezglutenskih jedi in športno-rekreativnih aktivnosti udeležijo v večini brezplačnopo simbolični ceni.

• Brezplačno prejemanje biltena Celiakija

Brezplačna izvoda biltena!

Člani prejmete bilten "Celiakija" brezplačno. Bilten, v katerem najdete tako strokovne članke o celiakiji in brezglutenski prehrani kot tudi družbeno kroniko ter zanimive nasvete kako živeti s celiakijo prejmete 2x letno na vaš naslov.

Pretekle izdaje biltena!

Novi člani prejmete tudi zadnje 4 številke biltena "Celiakija". S pomočjo strokovnega gradiva in nasvetov v biltenih boste lahko našli odgovor na marsikatero odprto vprašanje.

• Dostop do strokovnega gradiva o celiakiji

Brezplačen dostop do strokovnega gradiva

Z včlanitvijo imate brezplačen dostop do članih strani na spletni strani društva, kjer najdete tudi različna strokovna gradiva o celiakiji, ki so jih pripravili strokovnjaki iz različnih področji.

• Baza receptov brez glutena

Brezplačen dostop do baze receptov brez glutena

Člani imajo brezplačen dostop do baze receptov brez glutena objavljenih na članskih stranih spletne strani društva.

• Pomoč socialno šibkim članom

Pomagamo finančno najšibkejšim bolnikom"

Posebno skrb posvečamo šibkim članom društva, saj smo mnenja, da bi vsak bolnik s celiakijo potreboval pomoč, že zaradi živil brez glutena, ki so še vedno zelo draga.

Preberi več o pomoči socialno šibkim članom.

• Udeležba na rehabilitacijah društva

Udeležba na rehabilitacijah po ugodnih cenah

Člani imajo možnost letovati na rehabilitacijah društva, ki jih organiziramo za vse tri starostne skupine (otroke, mladino in odrasle) po zelo nizkih cenah.

• Prejem tedenskih e-novic

Zadnje novice in obvestila v vašem e-nabiralniku!

Člani boste brezplačno tedensko prejemali: zanimive novice, obvestila, recepte in nasvete v vaš e-nabiralnik.

Lesnikova torta z nugat kremo

Sestavine za biskvit:

10 jajc
1 zavitek vanilin sladkorja
180 g sladkorja
125 g jedilne čokolade
125 g lešnikov
sok sadnega kompota
2 žlici ruma

Priprava:

Jajca penasto vmešamo in primešamo sladkor, vanilin sladkor, dodamo stopljeno čokolado ter lešnike. Testo pečemo v pomaščenem tortnem modelu pri temperaturi 175°C 35 minut. Pečeno testo večkrat prerežemo in navlažimo z mešanico soka in ruma.

Sestavine za kremo:

2 čokoladna pudinga
7 dl mleka
2 zavitka vanilin sladkorja
4 rumenjaki
200g sladkorja
400g nugat kreme (nutela krema)
pest lešnikov

Priprava:

Zmešamo rumenjake, puding in malo mleka. Vse skupaj zakuhamo v vrelo mleko. Kremo ohladimo. Nugat kremo razpustimo nad soparo, dodamo margarino in penasto vmešamo. Primešamo pudingovo maso.

Sestavine za nadev:

Sladka smetana
lešniki

Končna priprava:

Biskvitne oblate sestavimo v torto, vmes premažemo s kremo, nato s sladko smetano ter posujemo z lešniki. Na vrhu torto okrasimo s smetano in lešniki.

Izobraževanja, delavnice, rehabilitacije, druženja in še več!   Pridružite se nam

Ste bili zavedeni

Trgovina

Če ste ob nakupu brezglutenskih izdelkov opazili neskladje pri označevanju alergenov na deklaracijah, ali pa ste bili zavedeni pri naročanju brezglutenskih jedi v restavracijah, lahko svoje težave sporočite na spodaj navedene številke območnih uradov.

Nadaljuj z branjem

0,5 % dohodnine namenite SDC

Obrazec natisniti s klikom na gumb "Natisni zahtevek" ga podpišite in pošljite na pristojni davčni urad.
Hvala, ker nam boste namenili 0,5 % svoje dohodnine!
S tem denarjem bomo lahko še več prispevali k bolj kakovostnemu življenju bolnikov s celiakiji.

Kako varen je za bolnika s celiakijo obrok v gostinskem obratu?

V začetku leta 2015 so med bolniki s celiakijo in člani Slovenskega društva za celiakijo (v nadaljevanju SDC) zaokrožile informacije, da je v številnih gostinskih obratih pri označevanju glutena v obrokih (kot posledica uveljavljanja Uredbe 1169/2011) kar precej zmede in netočnosti, ki so za bolnike s celiakijo lahko zelo zavajajoče in škodljive. Na komisiji za prehrano pri SDC smo se zato odločili preveriti, koliko se lahko zanesemo na označevanje glutena v obrokih in kakšna je varnost ponudbe »brez glutena« (v nadaljevanju BG) v gostinskih obratih. Ker s tovrstnimi vzorčenji do sedaj nismo imeli izkušenj, smo se za pomoč pri izvedbi obrnili na Zvezo potrošnikov Slovenije (v nadaljevanju ZPS). Z akcijo smo želeli izpostaviti dobre prakse, opozoriti na morebitne napake, dvigniti zavest ponudnikov BG prehrane ter pristojne službe opozoriti na nujnost sistematičnega nadzora na tem področju. Želeli smo tudi ponovno opozoriti na problematiko celiakije. V ta namen smo v SDC pripravili osnovni nabor lokalov in financirali 20 testiranj na gluten (1 krožnik – 1 vzorec). ZPS pa je izvedla vzorčenje in pregled označevanja alergenov. Rezultate smo nato predstavili na novinarski konferenci in v obeh revijah ZPStest in v Celiakiji.

Kršitve pri pripravi BG hrane so najbolj kritične v lokalih, kjer se uporabniki najpogosteje prehranjujejo, in v tem oziru je zagotovo najbolj problematična študentska prehrana. Prednostno smo zato izbirali obrate, ki jih celiakaši pogosteje obiskujejo in jim ponujajo hrano tudi na študentske bone.

Obrate smo izbrali v štirih večjih centrih, kjer se prehranjuje večja koncentracija študentov s celiakijo (Ljubljana, Maribor, Koper, Novo mesto).

Na podlagi informacij, ki smo jih dobili od članov in iz podatkov iz interneta, smo pripravili nabor 20 obratov ter 12 rezerv. Končni izbor so nato ob vzorčenju izvedli vzorčevalci ZPS. Ob tem je treba izpostaviti, da se je v letošnjem letu ponudba subvencionirane dietne prehrane tako zmanjšala, da nismo našli vseh 20 obratov, kjer bi hkrati zadostili obema pogojema, ki smo si jih zastavili (ki bi hkrati ponujali BG obroke in ponujali možnost prehrane na študentske bone).

Iz Ministrstva so nam odgovorili, da so merilo iz javnega razpisa umaknili zato, ker je med ponudniki prihajalo do kršitev. Ponudniki, ki so na jedilnem listu ponujali BG obrok, v praksi pogosto niso zagotavljali ustreznih in varnih BG obrokov. Na ta odgovor je SDC ostro protestiralo. Namesto, da bi kaznovali kršitelje, so z omenjenim ukrepom kaznovali uporabnike. Ukrep je nesprejemljiv, ker je merilo dietne prehrane zagotovo eno tistih meril, ki jih nikakor ne bi smeli prepustiti trgu, saj ščiti najbolj ranljivi del študentske populacije, ki potrebujejo posebno nego in varnost. Ministrstvo smo opozorili, da je izpustiti merilo dietne prehrane podobno neetično, kot bi izpustili merilo dostopa za invalide in ga pozvali, da merilo BG prehrane ponovno vključi v razpisne pogoje. Morebitne kršitve pa naj rešuje tako, kot je to po zakonodaji predvideno in ob sumih kršitev obvešča pristojne inšpekcije.

Vzorčenje in opažanja

Vzorčenje je bilo izvedeno v začetku letošnjega poletja. Vzorčevalci ZPS pri naročanju hrane niso razkrili svoje identitete in so se obnašali kot običajni gostje, pri čemer so osebju nedvoumno povedali, da imajo celiakijo in da ne smejo uživati glutena. V 18 od 20 obratov so jim zagotovili, da lahko ponudijo obrok »brez glutena«. V 2 obratih (v Kopru in v Novem mestu) pa je osebje po naročilu in dodatnem preverjanju vzorčevalce opozorilo, da bi hrana vseeno lahko vsebovala nekaj glutena.

novinarska zps

SchaerStrnadkosaki 515x335